Terapia Stella
 
 
Facebook Twitter

Vyöhyketerapia

loppuraskauden vyöhyketerapia

Lymfaterapia

Koliikki-vauvat

apua vyöhyketerapiasta

Klassinen hieronta

kuumakivihieronta, raskaushieronta

Vyöhyketerapia

Mitä vyöhyketerapia on?

Vyöhyketerapia on vanha kokemusperäinen hoitomuoto, jota harjoittivat vanhat kulttuurikansat kuten kiinalaiset, egyptiläiset ja intiaanit. Länsimaissa vyöhyketerapian tekivät tunnetuksi amerikkalaiset erikoislääkäri William Fitzgerald ja fysioterapeutti Eunice Ingham 1900-luvulla.
Vyöhyketerapian avulla voidaan hoitaa ja kartoittaa sairauksia sekä ylläpitää terveyttä. Aito alkuperäinen vyöhyketerapia, jota voidaan kutsua myös klassiseksi vyöhyketerapiaksi eli refleksiologiaksi, annetaan aina pelkästään jalkoihin. Vyöhykkeitä sijaitsee myös muualla kehossa kuten korvissa, kämmenissä ja säärissä, mutta jalkapohjista hoito on kaikkein vaikuttavinta. Esimerkkinä suoliston heijasteet sijaitsevat jalkapohjassa, jalkaholvin alla. Sieltä hieromalla voidaan siis hoitaa suolistoa, parantaa aineenvaihduntaa ja nopeuttaa ruuansulatusta.
Hoidon sanotaan vapauttavan verenkierrollisia, hermostollisia ja aineenvaihdunnallisia tukoksia ja puhdistavan kehoa. Monet kehon jännitystilat ja stressi tuntuvat jalkaterissä ja vyöhyketerapian avulla kireydet, jumit aukeavat. Hoito rentouttaa ja tasapainottaa koko kehoa. Vyöhyketerapia on kivuton hoito.

Vyöhyketerapiaa voidaan antaa myös koko keholle, jolloin käsitellään kehon tärkeät vyöhykealueet jalkaterästä, korvista ja kämmenistä. Koko kehon hoidossa avataan tukoksia myös mm. niskasta käsivarsista ja selästä. Tallainen hoito on hyvin vaikuttava ja voi laukaista myös vanhojen vaivojen aktivoitumisen, kun keho alkaa prossessoida ja etsiä tasapainoa. Keho voi myös tuoda pintaan tunnetiloja tai muistoja. Hoito on hyvin kokonaisvaltainen, koko kehoa ja mieltä tasapainoittava.

Ketkä käyttävät vyöhyketerapiaa?

Kokemus on osoittanut, että vyöhyketerapiasta on apua hyvin monenlaisissa ongelmissa. Ohessa on lueteltu esimerkkejä; aineenvaihdunnan häiriöt, hormonaaliset ongelmat, lapsettomuus, tuki- ja liikuntaelinten ongelmat, jännitys- ja stressioireet, unettomuus ja pienten lasten koliikki. Myös raskauden käynnistymisessä vyöhyketerapiasta saattaa olla apua. Olen hoitanut vuosia loppuraskaudessa olevia vyöhyketrapialla ja kokemus on osoittanut sen hyväksi, rentouttavaksi hoidoksi tulevalle äidille ja vauvalle:) Suosittelen lämpimästi kaikille raskaana oleville, viikosta 37 lähtien.
Kaiken kaikkiaan vyöhyketerapiahoito rentouttaa, vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, lievittää kipua ja särkyä, vahvistaa immuunipuolustusta ja vaikuttaa kehoon niin, että se pystyy itse korjaamaan ongelma ja häiriötilanteita.

Vyöhyketerapiasta oiva apu pienten vauvojen koliikkiin

Vyöhyketerapia antaa nopean avun vatsakipuiselle, itkuiselle ja tuskaiselle pienokaiselle. Kokemuksen osoittamana usein jo 2-3 kertaa tuo helpotuksen vauvan oloon. Suositeltava kertamäärä on 1-6 kertaa, joista ensimmäiset 2-3 kertaa kannattaa käydä tiheästi parin päivän välein. Sen jälkeen kertojen välejä voidaan pidentää 3-4 päivään.
Mihin nopea vaikutus perustuu? Sitä ei tarkkaan voida sanoa, koska koliikinkaan alkuperää on usein vaikea tietää. Yksi melko todennäköinen teoria on kiertäjä- eli vagushermon toiminnassa jotain ongelmaa. Vagushermo lähtee kaulalta, kulkee niskan kautta alaspäin, vaikuttaen monen sisäelimen ja suoliston toimintaan. Tällä hermolla on siis hyvin kokonaisvaltainen merkitys, myös ruuansulatusta ajatellen. Kun sikiö usein joutuu olemaan kauan pää alaspäin synnytyskanavassa, niskan pehmytkudoksiin saattaa tulla vaurioita, jotka vaikuttavat myös vagushermon toimintaan. Niskan huono asento tai esim. nopea synnytys saattaa aiheuttaa sen, että hermossa on jonkinlainen ”jumi”, joka saadaan avattua vyöhyketerapialla. Siksi koliikkihoidossa keskitytään vatsan lisäksi, niskan ja selän heijasteisiin.

Vyöhyketerapia on varsinkin vauvoille ja pienille lapsille hyvin pehmeä ja lempeä hoitomuoto. Kipua ei aiheuteta missään vaiheessa ja hoito tapahtuu lapsen ehdoilla. Hoitoaika on n. 30 minuuttia, mutta pienillä vauvoilla vain 20 minuutinkin hoidosta on jo apua. Vyöhyketerapiasta on usein saatu apua myös esim. korvatulehduskierteestä kärsiville pienokaisille. Jos hoito voidaan ajoittaa rauhalliseen vaiheeseen, se parantaa immuniteettia ja usein katkaisee tulehduskierteen.

Vyöhyketerapia on lääkkeetön, turvallinen, kivuton ja tehokas menetelmä sekä koliikkivauvojen että vanhempienkin lasten hoitamiseen. Myöskin vanhempien ja isovanhempien kannattaa kokeilla tätä
rentouttavaa hoitomuotoa.Piia Selin, sairaanhoitaja, lymfa- ja vyöhyketerapeutti
040-5277017 terapiastella1@gmail.com, www.terapiastella.com

 

Terapia Stella